Iedereen houdt van een gezond, groen grasperk. Je gazon in vorm houden behoort tot de meest essentiële tuinactiviteiten bij de start van de lenteperiode, want het loont om mogelijke problemen te voorkomen. Dankzij onze 10 tips ben je alvast voorbereid om grasperk in topconditie te houden. Vergeet kale stukken gazon, het moment is aangebroken voor het eerste rondje maaien en snoeien!

1. Maai lang gras in twee beurten

Het is aanbevolen om twee maaibeurten te voorzien bij te lang gras. Tijdens de eerste maaibeurt snijd je er best alleen de toppen af. Na twee dagen maai je een tweede maal en breng je het gras op de gewenste lengte. Kortom, zo maai je op een efficiënte manier.

2. Bemesting is noodzakelijk (maar overdrijf niet)

Het grasperk bemesten is belangrijk: zo krijgt het essentiële voedingsstoffen. Bijgevolg heeft je gazon een aanzienlijk minder last van droge plekken, mos of kale oppervlakken. Eén ding blijft wel van belang: gebruik meststoffen niet te overdadig. Het is aangewezen om eenmalig te bemesten in maart of april, volgens de hoeveelheid beschreven op de verpakking. Enkel wanneer velen het gras betreden (zoals kinderen) is het raadzaam om de bemesting te herhalen in juni en/of september.

3. Organische mest is aan te raden

Organische meststoffen zijn gezonder voor het milieu en voeden je perkje met stukje bij beetje.

4. Bemest en bekalk je gazon net voor een regenbui

Hierdoor zorg je ervoor dat er geen meststof verloren wegwaait.

5. Bekalk alleen wanneer noodzakelijk

Je bekalkt het gazon best niet elke dag. Je doet dit best enkel wanneer de bodem het nodig heeft. Je kalkt dus enkel naar op basis van een bodemanalyse. Blijkt uit de analyse dat je bodem naar kalk snakt, dan is het belangrijk om minstens twee weken vooraleer je gaat bemesten een strooibeurt uit te voeren.

6. Wacht met maaien tot een week na de bemesting

Want de meststof moet optimaal kunnen inwerken op de bodem.

7. Gebruik voldoende zaad

Nadat je kale plekken losgeharkt hebt, opgevuld hebt en voorzien hebt van bodemverbeteraar is het tijd om (herstel)zaad te strooien. Wees er zeker van dat je voldoende zaad strooit, ook een stukje over de randen. Op die manier vermijd je rare overgangen tussen recent en oud gras. Nadien zorg je bovenop het zaad voor een nieuwe laag compost of bodemverbeteraar. Vervolgens is het van groot belang dat je de grond aandrukt en bevochtigt tot het zaad kiemt. Wacht tot slot een maand op het resultaat.

8. Mos? Tijd om te verticuteren

Mos kan je tegengaan door verticuteerbeurten in te passen. Zo kan je gras grondiger wortelen en verhinder je dat onkruid en mos andermaal opduiken.

9. Maai regelmatig

Heb je je gazon een eerste maai- en mestbeurt bezorgd? Dan kan je je perkje vanaf nu om de 10 dagen een maaibeurt bezorgen. Hierdoor blijft je gras in goede staat. Eens de maand mei van start gaat, kan je wekelijks maaien tot augustus. Hierna kan je terugkeren naar de beurt om de 10 dagen. Eens het weer te nat of te koud begint te worden, hoef je het maaien niet meer verder te zetten.

10. Maai je gras niet te kort

Indien het gazon te kort afmaait, kan er opnieuw mos ontstaan. En dat mag niet.

1 jaar geleden
4 keer bekeken
Opmerkingen
Laat een opmerking achter

Is jouw gazon klaar voor de lente? 10 tips!

Back to Top