De waterkwaliteit van je zwembad hangt af van diverse parameters. Het is dan ook van essentieel belang dat elke parameter op punt staat, want enkel zo kan je een perfecte balans garanderen. Een slechte balans van deze parameters kan diverse problemen veroorzaken, zoals oog- en huidirritatie, kleurverandering, ontwikkeling van kalksteen of algen, apparatuurschade, kalkaanslag… Regelmatig controleren is dus de boodschap.

pH, chloor en hardheid als belangrijkste parameters in het water

Wanneer de pH-, chloor- en hardheidswaarden perfect op punt staan, zal je kunnen beschikken over helder en perfect uitgebalanceerd zwembadwater. Alleen zo zal je van een heerlijke zomerdag aan het zwembad kunnen genieten.

pH, de waardemeter voor zuren en basen

Een ideale pH bevindt zich tussen 7,2 en 7,4, wat zelfs overeenkomt met de pH van traanvocht. Een grote afwijking in de pH kan aanleiding geven tot schade, lagere effectiviteit van de ontsmettingsproducten, irritatie en kalk- of algenvorming.

Alkaliniteit, de graadmeter om variatie teweeg te brengen in de pH van het water

De alkaliniteit van water wordt uitgedrukt in TAC (Total Alkalinity Titer). Hoe hoger de TAC-waarde, hoe lastiger het is om de pH-waarde van water te veranderen. Een ideale TAC bevindt zich tussen 8°F en 15°F liggen, ofwel tussen 100 ppm en 250 ppm. Een afwijking in deze parameter leidt tot onder andere kalkaanslag, schade, bewolkt zwembadwater etc.

Waterhardheid, uitgedrukt in calcium en magnesium

Waterhardheid wordt uitgedrukt in TH. Zacht water betekent een TH onder 10°F. De doelstelling is de TH als waarde zo dicht mogelijk bij 15°F te houden. Een grote afwijking in de TH-waarden resulteert in kalkafzetting, irritatie en bewolkt, wit water.

Diverse manieren om de parameters te testen

Hoe ga je te werk om te controleren of alle paramaters wel in orde zijn? Testen is essentieel. Hieronder enkele oplossingen.

Teststrips voor controle

Deze 50 strips (goed voor 5 tests) bepalen de waardes pH, vrij chloor, totaal chloor, alkaliniteit en hardheid. Met behulp van deze test strips weet je welke onderhoudsproducten je nodig hebt voor je zwembad. 

Toepassing:

    • Plaats de strip enkele seconden in het water.
    • Laat de strip even drogen (wapper even om het proces te versnellen)
    • De strip zal veranderen van kleur. Hou de strip naast de erbij geleverde kleurenkaart en zoek welke kleur het best overeenkomt en wat dus de waarde van je eigen zwembadwater is.

Testkit

Je kan op een eenvoudige manier het chloorgehalte en de pH-waarde van je zwembad, jacuzzi en spa testen met deze handige testkit. Op deze manier kun je in de gaten houden of het water nog steeds de beste kwaliteit heeft.

    • Chloorgehalte meten? Vul het gele buisje met 30 centimeter diep zwembadwater tot de aangegeven lijn. Voeg 2 druppels chloor analyse toe en schud. Een goed chloorgehalte zit tussen de 1 en 1.5.
    • pH-waarde meten? vul het rode buisje met 30 cm diep zwembadwater en voeg 2 druppels toe. Schud goed en bekijk de resultaten. een goede pH-waarde zit tussen de 7.2 en 7.6.

3 jaar geleden
149 keer bekeken
Opmerkingen
Laat een opmerking achter

Hoe controleer je de waterkwaliteit van je zwembad?

Back to Top